Geluk

24 oktober 2014

Geluk zit in kleine dingen. Voor mij vooral in genieten van de natuur. Niets doe ik liever dan er met mijn honden en camera op uit trekken. En als dat niet kan omdat ik moet werken, zijn onze dagelijkse ochtend- en avondwandelingen al genoeg. Zoals vandaag. Eigenlijk was het een dag om snel te vergeten. Alleen maar problemen en gedoe op mijn werk. En dan privé slecht nieuws en ook nog eens een nare brief.

De dag op mijn werk begint chaotisch en dat wordt maar niet beter. Iedereen lijkt met zijn problemen naar mij te komen vandaag. Al om 10 uur kijk ik uit naar mijn lunchpauze. Iedere dag ga ik, weer of geen weer, lekker naar buiten. De natuur in, het Munnikenland verkennen. De koeien gedag zeggen. Als ik met mijn laarzen door de golfjes van de Waal loop, voel ik mijn irritatie wegvloeien. Het is onvoorstelbaar hoe ik van de natuur altijd meteen opknap en nieuwe energie krijg. Ondanks mijn hernieuwde goede zin wordt de middag op het kasteel niet veel beter. De lange rit van werk naar huis is dan ideaal om even afstand te nemen, alles in perspectief te plaatsen en vooral los te laten. Thuis maak ik eerst een lang wandeling met mijn honden rond de plas. En ook dat geeft zoveel nieuwe energie.

Herfstkleuren

Herfst is begonnen. En terwijl mensen om mij heen vooral klagen over regen, kou en donkere dagen, kan ik alleen maar genieten. Sommige bomen zijn nog vol en groen, terwijl anderen al de prachtigste herfstkleuren dragen. Nu de dagen korter worden, zie ik de zon langzaam zakken. Terwijl de lucht licht roze kleurt, hoor ik de meeuwen eerder dan ik ze zie. Met honderden tegelijk komen ze naar plas om daar te overnachten. De lila hemel is even wit vol schreeuwende meeuwen. Een kwartiertje later zijn ze geland en dobberen ze ontspannen in de plas met op de achtergrond een prachtige lucht die inmiddels goud gekleurd is.

Niet elke dag is goed, maar er zit iets goed in elke dag. Dat blijkt maar weer. Het gaat allemaal om perspectief: je geluk hangt vaak af van je eigen gedachten. Er zijn zoveel dingen, situaties en omstandigheden waar ik geen invloed op heb. Die me overkomen. Maar ik kan wel mijn eigen houding en gedachten bepalen. Soms moet je gewoon simpelweg je instelling veranderen zo halverwege de dag. Gelukkig zijn is een levenshouding. Waarom zou je je zorgen maken over dingen die je toch niet kunt beïnvloeden? Waarom zou je je druk maken om onbelangrijke dingen?

Positief zijn en je richten op wat je wel kunt veranderen is zoveel constructiever. Net als dingen doen waarvan je geniet. Je mindset veranderen is zo moeilijk niet: een heerlijke wandeling in de natuur doet wonderen. Ik las laatst zo’n mooie zin: Sometimes your eyes need to be washed by your tears so you can see the possibilities in front of you with a clear vision again
En zo is het maar net. En bovendien, als elke dag even mooi en fijn was, zou ik ze dan allemaal even zeer waarderen? Terwijl ik mijn honden roep om ze weer aan te lijnen hoor ik een schrille kreet. Een blauwe bliksemschicht schiet voorbij: het ijsvogeltje! Compleet gelukkig loop ik weer naar huis.
En zo verandert een dag om snel te vergeten in een dag om nooit te vergeten!