Dolfijnen (Hawaii 1)

9 november 2013

Eindelijk zwem ik weer met dolfijnen. Niet in Egypte zoals de bedoeling was, maar in Hawaii.

Het voelt alsof ik na een lange, ingewikkelde reis vol onvoorziene omwegen eindelijk ben thuis gekomen. De dolfijnen nemen mij mee naar de droomtijd en ik voel me zo vrij als de dolfijn die de golf met mij deelt. Een magisch gevoel. Er zijn zoveel plekken op de wereld die ik graag wil ontdekken: de Amazone-rivier met roze dolfijnen, Namibië, Sumatra. Het vulkanische Big Island stond nooit op mijn bucketlist: te ver weg, te lang vliegen, te duur, te Amerikaans.

Er gebeurde van alles en veel gebeurde juist niet: onrust in Egypte, een tot vier keer toe geannuleerde vlucht, veel verbijstering en ongeloof. Toen kwamen de positieve vibes: een goedkope fly and drive Hawaii, leuk contact met mensen op het eiland en allerlei kleine en grotere toevalligheden die allemaal in de richting van Hawaii wezen. En nog dacht ik: ik doe het niet. Het is te lang reizen. Tot een vriendin me er fijntjes op wees dat mijn laatste vlucht naar Egypte via allerlei omwegen voerde. Van mijn voordeur tot de boot Sea Dream zou ik 16 uur reizen. Toen pas trok de mist in mijn hoofd weg: voor een paar honderd euro en een paar uur vliegen meer kon ik in plaats van naar Egypte naar Hawaii... Zou ik dan toch nog met dolfijnen zwemmen? 
Zo belandde ik op een eiland, ver weg in de Stille Oceaan.

Sprookje

En nu ben ik opgenomen in een groep dolfijnen. Het bijzondere wordt nooit gewoon. Het gewone wel bijzonder. Geduldig wachten de dolfijnen tot ik met ze mee duik. Steeds dieper. Zo de diepte van de waarheid in. Wat leer ik toch telkens veel van de dolfijnen. Een paar seconden lang verdwijn ik, opgeslokt door een grote golf. Ook dan blijven de dolfijnen naast me zwemmen.

Wat een bijzondere baai is dit. Alles is zo licht als de turkooizen zee. De zonsopkomsten zijn er net zo spectaculair als de zonsondergang waar ik nu naar kijk. Het adembenemende rood van de zon weerkaatst goud in de zee. De hemel verandert in magische kleuren: lichtroze, geel, fel oranje. Duizelingwekkend. Het voelt onwerkelijk dat ik hier ben. Maar dit is geen droomsprookje. Dit is een sprookje uit de werkelijkheid: ik ben op Hawaii en ik dans met dolfijnen.