In het want van De Batavia

25 oktober 2016

Research doen is het leukste aan schrijven. De allerleukste research die ik ooit heb gedaan, was voor mijn kinderboek 'Muiterij en Schipbreuk'. Voor dit boek klom ik in het want van VOC-schip De Batavia. Ik wilde goed beschrijven hoe dat ging en hoe dat voelde, zo hoog in de mast. Dus besloot ik het zelf te ervaren. Tekenaar Danker Jan Oreel heeft hoogtevrees, dus hij liet het klimwerk graag aan mij over. Wel maakte hij er een prachtige tekening van die in het boek kwam. Ook voor mijn boek over rivieren doe ik veel onderzoek. Ik ontmoet de leukste mensen en kom op de meest bijzondere plekken. Ik bekeek een sluis van binnen, reed een rondje om spaarbekkens waarin drinkwater ligt opgeslagen. Ik sprak af in de natuur, in een café, in een bouwpunt en op een kantoor.

Ik interviewde een dijkgraaf, een topman van een drinkwaterbedrijf en de eigenaar van een scheepswerf. Ik zat in saaie kantoren met ambtenaren, beleidsmakers en onderzoekers te filosoferen over rivierenbeleid, klimaatverandering, waterveiligheid en de Waternota. De uitjes waren het leukste. Nog voor zonsopkomst viste ik op de Waal, wat verrassend leuk was. Mooie natuur, prachtige zonsopkomst, leuke gesprekken met mannen die ik niet kende. Alleen jammer dat die mannen af en toe een vis vingen. Ik liep in de winterse kou een etappe van het Grote Rivierenpad met fanatieke wandelaars mee en op een prachtige zomerdag liep ik met mijn moeder en mijn hond een Dommelroute. Ik struinde door de Millingerwaard, verkende in de stromende regen de Rijnstrangen en bezocht, gewapend met helm en laarzen, een aantal Ruimte voor de Rivierprojecten.

Heen en weer

Ik ging ook uit varen. Dat kan niet anders als je over de rivieren schrijft. Met een plezierjacht verkende ik de Biesbosch. Met een binnenvaartschip leverde ik een lading af en met een veerman voer ik op en neer. Ik zou hem interviewen, maar het vaarstuk was maar kort. Een vraag heen, een antwoord weer. En zo voeren we acht keer heen en weer.

Maar nu is de onderzoeksfase voorbij. Ik heb enorm veel materiaal verzameld en zit nu aan mijn bureau en schrijf. Dat is nog een hele klus. Hoe krijg je alle aspecten van de Nederlandse rivieren, natuur, veiligheid, recreatie, economie, transport, verleden, heden en toekomst, in een leesbaar boek gegoten?