Heb je wel gehoord van de Zevensprong?

21 september 2016

'Zegt u me eens, hoeveel wegen komen er samen bij een tweesprong?'
Frans dacht een ogenblik na. 'Drie,' antwoordde hij. 'Een weg die zich in tweeën splitst: dat zijn dus drie wegen in totaal.' 
'Juist! En hoeveel wegen zijn er dan bij een driesprong?' 
'Een driesprong... drie,' antwoordde Frans. 'Ook drie wegen', voegde hij er enigszins verbaasd bij. 
'Wat volgt hieruit?' sprak de magiër belerend: 'Een tweesprong is hetzelfde als een driesprong. Dan kan een zessprong ook gelijk zijn aan een zevensprong.'

Tonke Dragt, De Zevensprong 

Jaren geleden schreef ik al eens een blog over mijn wensenlijstje. De Zevensprong route in Ruurlo doen, was een van mijn wensen. En nu jaren later kan ik deze wens van mijn lijstje afvinken.

Samen met mijn neefje en nichtje (en mijn moeder en mijn hond) ging ik naar alle plekken waar dit boek van Tonke Dragt zich afspeelde. Natuurlijk zijn het niet echt de plekken uit het boek, maar wel uit de gelijknamige televisieserie. We maakten er een themaweekend van: we lazen het boek, keken naar de televisieserie uit de jaren 80 en volgden daarna de Zevensprong route. We vonden niet alleen de wegwijzer, we telden ook de wegen van de Zevensprong en filosofeerden waarom er maar vijf wegen waren. We bezochten Herberg de Rode Man, vonden Schijn en Wezen, het huis van de magiër mijnheer Thomtidom en bewonderden Het Trappenhuis waar Graaf Grisenstijn woonde. Op elke plek maakten we de opdrachten in het Routeboekje. Dat was nog best pittig en een dagvullend programma. We zijn van elf uur ’s ochtends tot vier uur ’s middags bezig geweest met het ontrafelen van het Verzegelde Geschrift.

Een opdracht lukte maar niet. We kamden het hele park rond Het Trappenhuis uit, maar we vonden de grafsteen van Ridder Grimbold niet. Toch slaagden we erin alle opdrachten te maken en tot slot zongen we het Lied van de Zevensprong. Terwijl we de tuinen van Het Trappenhuis uitliepen, zagen we, zo maar ineens, de grafsteen van Ridder Grimbold. We konden tevreden naar huis. De draak was verslagen en een wens was vervuld!

Groenmouw zal de Spreuken spreken,
Groenoog zal de Sleutel vinden, 
Groenhaar zal de Draak verslaan.