Azuur (Hawaii 3)

30 november 2013

Op Hawaii is het makkelijk om de werkelijkheid achter je te laten en je dromen te leven. Een dromer word je hier vanzelf. Je hoeft alleen maar naar de zee te kijken. De zee is azuurblauw en tijdloos. Azuur, een woord net zo mooi als de zee. De mooie woorden komen hier vanzelf: elfengevoel, heksenwens, sterrenregen, koningswater. En al deze magische woorden passen bij dit tovereiland.

De geur van de Plumeria-bloem en zeewind, het geluid van branding en witte schuimkoppen. De oceaan en het spel van de golven hebben iets betoverends. Iets vertrouwds en geruststellends, maar tegelijkertijd iets bedreigends. De ene dag zo glad als een spiegel, de volgende dag woest en ontembaar. Daar weet ik alles van, bijna een jaar geleden zonk ik tijdens een hevig onweer in de normaal zo vriendelijke Rode Zee. Een mensenleven geleden lijkt het.

Vandaag is de Stille Oceaan zacht en kalm. De golven van eeuwigheid spoelen zachtjes murmelend aan. Het betoverende immens groene regenwoud omarmt de kust met zijn rotsstranden. Dagen vergeten we, maar momenten herinneren we ons en ik weet zeker dat ik dit moment nooit meer zal vergeten. De warme wind streelt mijn huid en ik zwaai naar een zeemeeuw die lachend over vliegt.

De stem van de oceaan

De Stille Oceaan leeft, vol wijsheid en schoonheid. En als ik stil ben hoor ik de oceaan zingen. Als ik schelpen zoek op het dromenstrand. Als ik snorkel met vissen in alle kleuren van de regenboog. Ik luister naar de wijsheid van een oude schildpad die naast me zwemt. Of beter gezegd: ik zwem, hij laat zich drijven door de golven. Go with the flow, is zijn boodschap. Onder water is een spiegelwereld waar ik zeesterren tel en duik met reuzenmanta's. Ik ontmoet er een octopus, dans met dolfijnen en surf op de golven van transformatie. Ik adem zee en zand. De wereld is vol magie.

Op verkenning gaan op Hawaii voelt als schat zoeken. En overal vind ik parels. Serendipiteit is overal: ik zoek het één en vindt ongezocht iets totaal anders. De mist in mijn hoofd is weg. In plaats daarvan schijnt de zon. Hawaii tintelt en zingt. Regen en zon, overal zie ik prachtige regenbogen. Weer maak ik een ademgevende zonsondergang mee: het sprankelende goud van de zon raakt de azuurblauwe oceaan. De hemel spat in pasteltinten uiteen. En 's nachts regent het sterren.