Sunny Jansen

museale projecten

Voor verschillende musea maakte ik vaste of tijdelijke tentoonstelling. Een paar voorbeelden van mijn museale werk zijn de herinrichting van Museum Nieuwpoort, de tijdelijke tentoonstelling 'Lummelen in de Linie' voor het Waterliniemuseum in Fort bij Vechten en de vaste presentatie van Slot Loevestein, '1001 bommen en granaten'.

Ontdek de schatten van Nieuwpoort – Museum Nieuwpoort (2022)

Samen met Ontwerp 77 en Flink Bouw verzorgde ik de herinrichting van Museum Nieuwpoort.

Wat Nederland uniek maakt?
Leven met water!
We leven al eeuwenlang aan het water, onder de zeespiegel met grote rivieren die ons land doorsnijden. En dat vinden we de normaalste zaak van de wereld. We kennen de oerkrachten van het water en we weten als geen ander wat leven met water inhoudt.

Wat Nieuwpoort uniek maakt?
De strategische ligging aan de rivier de Lek bepaalt al eeuwenlang het leven van de inwoners: vechten tegen de vele overstromingen, profiteren van handel en landbouw, zich beschermen tegen vijanden, het land verdedigen met water. Dit verhaal van water als vriend en vijand vertellen we in het monumentale stadhuis, een plaats die uniek is omdat het een inundatiesluis huisvest als onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie.

                      

Lummelen in de Linie, Wachten op de vijand in WOI – Waterliniemuseum (2015)

Lummelen in de Linie is speciaal ontworpen voor leerlingen van de onderbouw van het VMBO. Geert Been, een jonge soldaat die gelegerd was op Fort bij Vechten, laat jongeren zien hoe het leven was in een gemobiliseerd fort. Jongeren ervaren in het tot de verbeelding sprekende reduit allerlei facetten van de Grote Oorlog. Het gaat over oorlogscommunicatie, spionage, de aardappelcrisis, het leven van alledag tijdens de mobilisatie en de impact die de oorlog had op de Nederlandse bevolking. Middels Black Light projecties ontdekt de bezoeker verschillende invalshoeken en presentatielagen.

1001 Bommen en granaten – Slot Loevestein (2014)

Slot Loevestein is meer dan een kasteel. Het is ook een vesting in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bastions, arsenaal, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een achttiende eeuws soldatendorp. Dit verhaal vertellen we met de presentatie 1001 bommen & granaten. Op verschillende plaatsen in de vesting, bijgebouwen en kasteel zijn interactieve presentaties te vinden met ridders, gevangen en soldaten in de hoofdrol: samen brengen ze de explosieve geschiedenis van de vesting en haar bewoners tot leven. Bezoekers kunnen zelf de vesting ontdekken met een persoonlijke sleutel. De sleutel bevat een chip waarmee spellen kunnen worden gespeeld, verhalen van vroegere bewoners kunnen worden gestart en ruimtes kunnen worden geopend.

*This website is best viewed in Google Chrome*