Sunny Jansen

museale projecten

Een paar voorbeelden van mijn museale werk zijn de tentoonstelling 'Lummelen in de Linie' voor het Waterliniemuseum in Fort bij Vechten en de vaste presentatie van Slot Loevestein, '1001 bommen en granaten'. 

Lummelen in de Linie, Wachten op de vijand in WOI – Waterliniemuseum (2015)

Deze tentoonstelling is speciaal ontworpen voor leerlingen van de onderbouw van het VMBO. Geert Been, een jonge soldaat die gelegerd was op Fort bij Vechten, laat jongeren zien hoe het leven was in een gemobiliseerd fort. Jongeren ervaren in het tot de verbeelding sprekende reduit allerlei facetten van de Grote Oorlog. Aan de orde komen onder meer oorlogscommunicatie, spionage, de aardappelcrisis, het leven van alledag tijdens de mobilisatie en de impact die de oorlog had op de Nederlandse bevolking. Middels Black Light projecties ontdekt de bezoeker verschillende invalshoeken en presentatielagen.

 

1001 Bommen en granaten – Slot Loevestein (2014)

Slot Loevestein is meer dan een kasteel. Het is ook een vesting in de Oude en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bastions, arsenaal, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een achttiende eeuws soldatendorp. Dit verhaal vertellen we met de presentatie 1001 bommen & granaten. Op verschillende plaatsen in de vesting, bijgebouwen en kasteel zijn interactieve presentaties te vinden met ridders, gevangen en soldaten in de hoofdrol: samen brengen ze de explosieve geschiedenis van de vesting en haar bewoners tot leven. Bezoekers kunnen zelf de vesting ontdekken met een persoonlijke sleutel. De sleutel bevat een chip waarmee spellen kunnen worden gespeeld, verhalen van vroegere bewoners kunnen worden gestart en ruimtes kunnen worden geopend.

*This website is best viewed in Google Chrome*