Sunny Jansen

Munnikenland in Beweging

(2013)

Korte inhoud
De polder Munnikenland ligt in het meest westelijke puntje van de Bommelerwaard, op de plaats waar de Waal en de Afgdamde Maas samenkomen en verdergaan als de Merwede. Onder invloed van het project ‘Ruimte voor de Rivier’ is het eeuwenoude Munnikenland erg veranderd. In ‘Munnikenland in Beweging’ is dit bijzondere stukje Nederland vast gelegd in woord en beeld. Dat is belangrijk, want als je naar de geschiedenis en ontwikkeling van het Munnikenland kijkt, kijk je naar de geschiedenis en ontwikkeling van Nederland.

‘Munnikenland in beweging’ gaat over land droog maken en dijken bouwen.
Over woeste natuur en maakbaarheid.
Over de strijd tussen de mens en het water om het Munnikenland.
Over de dreiging van water en leven met water.
En dat maakt het Munnikenland typerend voor heel Nederland.

Fragment
Ik verlaat de N322, draai de Schouwendijk op en rijd het Munnikenland in. Deze polder, het oude land van monniken, ligt in de Bommelerwaard, op de plaats waar de Waal en de Afgedamde Maas samenkomen en verdergaan als de Merwede. Meteen moet ik remmen, een fazantenhen steekt over. Haar kuikens krioelen als vlooien om haar heen. Ik minder vaart, neem de tijd, kijk om me heen. Naar de schapen op de dijk, de vele kleuren groen. Luister naar de stilte. Hoewel, stilte? Luid gillend danst een groepje scholeksters langs de bewolkte hemel. In de kleiput zwemmen bergeenden. Nijlganzen en hun jongen maken kabaal. Maar vandaag hoor ik ook een vreemd geluid. Een dof gebonk. Machines?

Ik volg het geronk en parkeer als ik de machines zie. Er worden bomen gerooid langs de Waal. De eerste werkzaamheden om de rivier meer ruimte te geven zijn begonnen. Lang is er over gesproken, maar nu is het echt. Weer verandert het oude land onder invloed van de mens.

Het Munnikenland is in beweging. De afgelegen polder zal binnen afzienbare tijd veranderen in één van Nederlands grootste natuurgebieden. Het oude verdwijnt definitief en daarom is het belangrijk de onomkeerbare veranderingen in de historische en natuurlijke schatkamer rond Loevestein in kaart te brengen en vast te leggen. Het karakter van deze bijzondere plek, op de scheidslijn tussen platteland en randstad, op de grens van Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland is uniek. De kracht van het Munnikenland zit in de aantrekkelijke combinatie van water, natuur, cultuurhistorie en menselijk handelen. Water is het element dat in de geschiedenis en in de toekomst van het Munnikenland een bepalende plaats inneemt.

Recensies:
‘De tekst, geschreven door de conservator van Slot Loevestein Sunny Jansen, die midden in het Munnikenland werkt, kenmerkt zich door een afwisseling van informatie, citaten, indrukken en meningen. Allerlei aspecten komen aan bod, zoals geschiedenis, natuur, landschapskunde en landbouw.’ (NBD Biblion)

‘Bewoners van de Bommelerwaard kunnen tevreden zijn met dit boek.’ (NBD Biblion)

‘Het resultaat mag er zijn: in 200 pagina’s vertellen de toegankelijk geschreven teksten van Jansen en de fraaie foto’s van Köppen het verhaal over dit bijzondere stukje Bommelerwaard.’ (Brabants Dagblad, 11-01-2014)

‘Een leek kan zich misschien moeilijk voorstellen hoe je over het lege Munnikenland 200 pagina’s op een interessante manier kunt vullen. Misschien dat het boek daarom juist wel een aanrader is.’ (Brabants Dagblad, 11-01-2014)

‘Als conservator verbonden aan Slot Loevestein weet Sunny Jansen verhelderend terug te blikken op het verleden. Soepel en in korte secties wordt ook verteld waarom en hoe het plan is gemaakt, de ideeën daarbij, en de ingrijpende gevolgen die het voor de betrokken agrariërs heeft. De verhalen zijn levendig, niet in het minst door een grote verscheidenheid aan actoren aan het woord te laten: plannenmakers en waterschappers, adviseurs en kuddebeheerders, directeuren en tegenstrevers’. (Tussen Voorn en Loevestein, nummer 153, 2014)

‘Sunny Jansen -ook de auteur van een reeks kinderboeken- heeft een levendige en makkelijk toegankelijke manier van schrijven, maar ook zeer informatief.’ (Tussen Voorn en Loevestein, nummer 153, 2014)

Munnikenland in Beweging is een prachtig kijkboek waarin je vanzelf in de teksten terecht komt.’ (Tussen Voorn en Loevestein, nummer 153, 2014)

*This website is best viewed in Google Chrome*