Sunny Jansen

Kastelen in Rivierenland

(2005)

Korte inhoud
Ga op ontdekkingsreis langs de kastelen in het Rivierenland en ontdek het verleden!
Aan de hand van een viertal thema’s ontdekt u niet alleen waarom zoveel kastelen aan rivieren gebouwd werden, maar ook waarom eenvoudige houten torens zich ontwikkelden tot grote stenen kastelen. Ook kijken we naar de functie van kastelen én rivieren tijdens de oorlogvoering. Er wordt stil gestaan bij de bewoners van de kastelen; wie waren zij nu eigenlijk en hoe was het om in een kasteel te wonen? Maar ook leren we te kijken, naar de vorm van de kastelen, naar de loop van de rivieren en naar het prachtige landschap erom heen. En dan herkennen we landschappelijke elementen die herinneren aan ons rijke verleden, aan de Hollandse Waterlinie bijvoorbeeld. U zult het verleden niet alleen herkennen, maar ook beleven.

Fragment
Nog voor er sprake was van een stedelijke ontwikkeling bepaalde de sterkte van kastelen de mate van veiligheid in een regio. Dit geldt met name voor het rivierengebied. In het rivierengebied kwamen de grenzen van het grondgebied van een aantal belangrijke heersers samen. De belangrijke bezittingen van de machtige graven van Holland, de uitgestrekte gebieden van Gelre en het territorium van de Hertogen van Brabant raakten elkaar op diverse plekken in het rivierenland. Deze geografische situatie maakte het rivierengebied militair van groot belang. Veel kastelen zijn dan ook op strategische plaatsen gesticht. Slot Loevestein en het kasteel van Heusden werden gebouwd op de grens van Holland, Gelre en Brabant, terwijl Dussen een versterking was op de grens van Holland en Brabant. De ligging aan een rivier kon aanzienlijke militaire voordelen opleveren. Men zag de vijand aankomen en werd in elk geval aan één kant door water beschermd. Om deze bescherming uit te breiden, werden kastelen voorzien van een kunstmatige bescherming; een slotgracht.

Recensies
‘Handzame gids voor de reislustige lezer.’ (Cultuurstreken Rivierenland)

‘Handzaam en goed verzorgd. Dit boek biedt veel aanknopingspunten en inspiratie voor ontdekkingstochten.’ (Cultuurstreken Rivierenland)

‘Kwaliteit in woord en beeld.’ (Cultuurstreken Rivierenland)

*This website is best viewed in Google Chrome*